Inspiratie, persoonlijke groei en geluk

Death and beyond

Death and beyond

Gisteravond op TV de documentaire 'Death and Beyond' deels gezien. Wat ik aardig vond is dat daarin de psycholoog Raymond Moody geïnterviewd werd, die ook in het boek van Pim van Lommel meermaals aangehaald wordt ter onderbouwing van diens onderzoek naar bijna-dood-ervaringen

Moody doet al jaren onderzoek naar wat er gebeurt wanneer iemand sterft, en heeft zich ook verdiept in bijna-dood-ervaringen. Hij vertelde geloofwaardig over (twee) gevallen, waarin een patient getuigde van een ervaring van uit het lichaam treden, waarbij zaken werden waargenomen die aan de hand van de huidige stand van de (medische) wetenschap niet te verklaren zijn.

In het ene geval van een vrouw, die in een afgesloten kamer lag en gereanimeerd werd. Zij zag haar dochtertje, die op de gang zat met een familielid en het viel haar op, dat het kind een allegaartje van kleren aan had. Toen ze weer bijkwam, informeerde ze wie het kind zo had uitgedost. Dat terwijl het kind niet in de ruimte geweest was, en zij niet bij kennis was geweest.

In het andere geval ging het om een soortgelijke waarneming, waarbij een vrouw hoorde en zag, dat een familielid zich geïrriteerd uitliet over het feit dat hij moest komen opdraven omdat de vrouw op sterven lag en op dat moment gereanimeerd werd. Nadat ze was bijgekomen, confronteerde zij het familielid tot ieders verbazing hiermee.

Sceptici zullen denken, dat er wel iemand vals gespeeld zal hebben of op een of andere manier de informatie toch bij de patient terecht was gekomen, nadat die weer bij kennis was geraakt. Of dat de patient gewoon goed was in 'second guessing'. In ieder geval vond ik het relaas van Moody wel autenthiek klinken, en kreeg ik dus niet de indruk dat hij dit uit zijn duim had gezogen. Hij vertelde dat deze bevindingen onderdeel uitmaakten van zijn onderzoek naar 3.000 gevallen van patienten in levensbedreigende toestand.

Wat intrigeert is wat er nu eigenlijk aan de hand is. Is het relaas inderdaad een blik op een leven na de dood en een bijzondere zijnsfase zoals velen geloven? Of neemt het bewustzijn een loopje met ons? Kunnen misschien de zintuigen onder bepaalde omstandigheden dingen die wij niet vermoeden en heeft dit weinig te maken met een leven na de dood? [17-04-2011 MdV]

Sorry, comments are closed for this post.