Inspiratie, persoonlijke groei en geluk

Puberbrein heeft slaap nodig

Puberbrein heeft slaap nodig

Met twee puberdochters weet ik hoe het gaat. "Pap, je bent flauw", of "dat is lullig!". Of: "Maar andere kinderen in mijn klas hoeven niet zo vroeg naar bed!". Ik zeg dan, dat ze op tijd naar bed moeten omdat hun PFC (prefrontale cortex) nog in ontwikkeling is en rust nodig heeft. Het probleem is, dat ze vaak 's avonds TV gaan kijken, en films of andere programma's vaak rond half negen beginnen en duren tot half elf, elf uur of zelfs half twaalf. We hebben dus eigenlijk de regel ingesteld, dat na negen uur het TV kijken is afgelopen, maar probeer dat maar eens te handhaven. Maar eer ze echt slapen (die van mij moeten dan eerst nog minstens een half uur de eyeliner afpoetsen, nachtcreme opdoen en bedenken dan ineens dat ze nog huiswerk hadden) is het zo een half uur verder (minstens).

Toch moeten ouders zich niet uit het veld laten slaan, en voet bij stuk houden. Want pubers hebben die slaap inderdaad extra nodig. En ze zijn niet in staat dit zelf te bedenken, omdat de prefrontale cortex, die de gevolgen van handelingen kan voorzien, nog onderontwikkeld is. Wij zijn als ouders dus voorlopig hun vervangende PFC.

De wetenschap biedt nu steun aan de - overigens voor de hand liggende - behoefte van ouders om in te grijpen en pubers te beschermen tegen hun eigen onmacht om te zorgen dat ze voldoende slaap krijgen. Uit onderzoek van de Universiteit van Wisconsin blijkt, dat het voor pubers belangrijk is dat ze voldoende slapen. Tijdens de slaap wordt het brein gereorganiseerd: er worden synapsen (verbindingen) die overdag worden aangelegd, weer afgebroken. Dat is nodig om te zorgen dat de organisatie van het brein op orde blijft. Want in de pubertijd wordt de boel behoorlijk verbouwd.

Hoe nodig dat is, blijkt wel uit het feit, dat bepaalde aandoeningen, zoals psychoses en schizofrenie, zich met name tijdens de puberperiode voor het eerst openbaren. Hoewel dit veelal aanleg zal zijn, helpt het niet als het puberbrein onvoldoende rust krijgt. Maar ook voor gezonde kinderen is het devies: zorg dat ze niet te laat naar bed gaan. Ook al kost het moeite om dit erdoor gedrukt te krijgen. [MdV, 13-08-2012]

 

Sorry, comments are closed for this post.