Inspiratie, persoonlijke groei en geluk

Vegan sleutel tot gezondheid (vervolg)

Vegan sleutel tot gezondheid (vervolg)

Alweer twee maanden geleden, eind juni 2017, schreef ik over mijn persoonlijke vegan-challenge na het zien van de film "What the Health". Ik besloot een maand lang vegan te gaan eten, om te zien of dit inderdaad een wondermiddel voor de gezondheid is. Praktischer dan al de wetenschappelijke onderzoeken te gaan bestuderen die in de film worden geciteerd. Ik zou daarvan verslag doen. Hiermee los ik die belofte in met een kort blogje over mijn ervaringen en gedachten.

En!? Heeft het geholpen?

Om daarmee te beginnen: ja, ik denk wel dat ik gezonder geworden ben door vegan te eten. Aan de andere kant betwijfel ik of het een wondermiddel is, waardoor je hele stofwisseling verandert. Maar dat is gevoel, ik kan het niet aantonen. Ik ben ook ongeveer 4 kilo afgevallen, in een maand. De vraag is, waardoor. Ik weet dat je als je aan een dieet begint om af te vallen, je al gauw twee kilo afvalt gewoon doordat je jezelf niet steeds vol propt. Dat effect heb je ook wel als je vegan gaat eten.

Ik denk verder dat vlees en dierlijke eiwitten meer energie vergen om te verteren. Vegan eten is lichter verteerbaar, en daardoor voel je je ook minder 'vol'. Ik voelde me na twee weken ook al duidelijk energieker. Dus dat is wel een mooi effect.

Als iemand mij drie maanden geleden gezegd had, dat ik vegan zou worden, had ik hem voor gek verklaard. Zelfs vegetariërs bekeek ik met een zekere meewarigheid, zo niet achterdocht. Dat zijn van die sneue bleke mensen, die het zielig vinden dieren te doden. Nu kijk ik daar totaal anders tegenaan. Je kunt prima volwaardig eten als je vegetarisch of vegan eet. Het vergt wel even omschakelen, omdat je niet geleerd hebt een volwaardig dieet samen te stellen op basis van alleen plantaardig voedsel. Dus je moet er wel op studeren en bijscholen. Aan de andere kant is dat ook wel leuk, je gaat weer andere recepten maken.

Waar zitten de voordelen voor gezondheid in?

Doordat je sowieso bewuster eet en minder 'bewerkte' kant en klare producten eet, eet je vanzelf gezonder doordat je steeds veel verse groenten en fruit eet. Ik heb die ook veel meer in huis dan voorheen, ik maakte eerder veel makkelijkere keuzes. Het is wel omslachtiger en tijdrovender, en ingewikkeld als je omgeving niet vegan eet.

Het is ook goed mogelijk nog steeds te veel calorieën te eten als je vegan eet. Teveel pinda's, noten en olie. Met groente en fruit is dat al lastiger, daar zit zoveel water in dat je aardig je best moet doen. Een bijzonder voordeel van vegan eten vind ik, dat je geen honger lijdt. Als je evenwichtig eet (dus ook voldoende eiwitten in de vorm van seitan, soya en noten), dan ben je voldaan. En je kunt hele lekkere dingen eten. Ik kook veel uit het boek Vegan for Friends, van Alexander Gershberg. Een erg sympathieke jongen, die veel mooie en lekkere recepten heeft beschreven. Ik ga nu verder om me heen kijken naar Ottolenghi en een vegetarisch/vegan kookboek dat ik gekocht heb bij Ekoplaza. Ja, ja, daar kom ik nu ook om de ongebruikelijke dingen te kopen die Appie niet heeft.

In de twee weken Toscane heb ik even pauze gehad en gewoon pizza's en zo gegeten. En zelfs bij de Mac gegeten. Hoewel wel een beetje op de vegan invalshoek gelet af en toe. Maar ik heb zelfs een zekere tegenzin tegen vlees gekregen, gek genoeg. Terwijl ik absoluut niet vanuit principiële beweegredenen tot deze keuze ben gekomen, het gaat mij vooral om gezondheid. Dat vegan eten meebrengt dat de bioindustrie met alle negatieve bij-effecten minder gesteund wordt, is mooi meegenomen. Een vorm van "met de voeten kiezen" die je als consument kunt uitoefenen. Maar het gaat mij in de eerste plaats om gezondheid. Vegan eten is een 'makkelijk' dieet, dat een heldere leidraad geeft om gezond te eten. Veel dingen die je niet moet eten laat je vanzelf links liggen en over-eating is een stuk lastiger.

Of iemand anders ook vegan moet gaan eten?

Dat moet iedereen zelf weten. Het vergt aandacht, en het moet bij je passen. Een wondermiddel is het denk ik niet, maar voor mij werkt het vooralsnog goed.

Op basis van mijn eerste ervaringen heb ik besloten het experiment te verlengen. Ik ga zeker tot het eind van het jaar ermee verder. In januari evalueer ik het wel weer. Maar het zou zomaar kunnen dat ik dit nog jaren volhoud. En dat is het mooie ervan: vegan is een sustainable life style. [MdV, 29-08-2017]

Mijn eerste blog over Vegan gemist? Lees het hier.

Sorry, comments are closed for this post.