Inspiratie, persoonlijke groei en geluk

Waarom vrouwen vallen voor ‘foute mannen’ – Caroline Franssen

Waarom vrouwen vallen voor ‘foute mannen’ – Caroline Franssen

Waarschijnlijk zijn er net zoveel 'foute mannen' als 'foute vrouwen'. Maar omdat vrouwen makkelijk de man de schuld geven van problemen in de relatie, is de 'foute man' een begrip geworden. Ik vind het niet zo interessant om te kijken naar wat je partner allemaal verkeerd doet in de relatie. Het is wel interessant om te onderzoeken waarom jij valt op iemand die niet goed voor je is. En het is helemaal belangrijk om op zelfonderzoek uit te gaan als je in een relatie blijft met iemand die je bedriegt, je manipuleert, fysiek of verbaal geweld gebruikt, van je steelt of op andere manieren jouw veiligheid of waardigheid aantast.

Het heeft te maken met je eigen behoefte aan aandacht, zegt ook Esther Jacobs. Esther is auteur van het boek Heb jij al een foute man? De belangrijkste redenen dat vrouwen op foute mannen vallen of bij foute mannen blijven:

Ze hunkeren naar liefde
Hun verlangen naar onvoorwaardelijke liefde is groot. Vrouwen verlangen ernaar aardig gevonden te worden, gewaardeerd en begeerd. Als van die elementen ook maar een piepklein beetje geboden wordt, pakken ze dat aan.

Ze geloven in sprookjes
Vrouwen zijn kunstenaars in het ontkennen van de realiteit. Ze denken dat een overspelige, verslaafde, agressieve of depressieve man uiteindelijk verandert in een trouwe, vrolijke, vriendelijke en verantwoorde partner.

Ze voelen zich almachtig
Ze denken echt dat zij de macht hebben om hun partner te veranderen van een overspelige, verslaafde, agressieve of depressieve man in een trouwe, vrolijke, vriendelijke en verantwoorde partner.

Ze zijn te weinig opportunistisch
Ze onderzoeken onvoldoende of een man hen sociaal, financieel, spiritueel, emotioneel en fysiek wel voldoende te bieden heeft voor ze met hem in zee gaan.

Ze zijn zich weinig bewust van hun 'rugzak'
Ze hebben niet in de gaten dat ze onbewust de patronen uit het verleden herhalen. Patronen uit hun eigen leven (hun vader was er niet voor hen, dus zij krijgen ook weer een man die hen hetzelfde behandelt). Laat staan dat ze zich bewust zijn van de patronen van de vrouwen die de generaties voor haar hebben geleefd.

Ze kunnen slecht ontvangen
Vrouwen zijn uitstekend in geven, maar slecht in ontvangen. Ze vallen op een man omdat hij in zijn jeugd zo tekort is gekomen en zijn van plan om dat voor hem te gaan goed maken. Veel vrouwen hebben hun actieve kant zo goed ontwikkeld dat ze zelf al iets geregeld hebben, voor een ander aan ze kan geven wat ze nodig hebben.

Ze verklaren liever dan in actie te komen
Vrouwen psychologiseren wat af. Als hun vriend of man iets doet wat hen zeer doet, of van hun stuk brengt, geven ze hun eigen grenzen niet aan, maar proberen ze te begrijpen waarom hij dat heeft gedaan. Dat is een eindeloze zoektocht die nooit leidt tot een echt antwoord. Laat staan tot ander gedrag bij de man in kwestie.

Ze hechten meer waarde aan beloften dan aan daden
Vrouwen zijn ongelofelijk gevoelig voor beloften en mooie woorden. Ze eisen zelden harde bewijzen, ze controleren niet of de mooie beloften van mannen wel verwezenlijkt worden. En als er dan gesproken wordt en de ‘foute man’ doet een nieuwe belofte, dan ’smelt’ de vrouw weer. En zo komen we terug bij wat volgens mij uiteindelijk de belangrijkste verklaring is: Vrouwen geloven nog steeds in sprookjes.

Hulp nodig?
Heb jij een relatie met een foute man? Een man die je manipuleert, fysiek of verbaal geweld gebruikt, van je steelt of op andere manieren jouw veiligheid of waardigheid aantast? Neem het gevoel dat jij tekort komt in je relatie serieus! Het kan zijn dat je zelf de situatie kan beïnvloeden, maar het kan ook zijn dat je het beste de relatie kunt verbreken. Het verbreken van een relatie met een foute man vraagt vaak zorgvuldige voorbereiding. Wacht niet tot je (met achterlating van je persoonlijke bezittingen) het huis uit moet vluchten!
Zie de mogelijkheden en tarieven bij Caroline Franssen relatieacademie of maak een afspraak voor individueel relatieadvies. [Caroline Franssen 12-03-2013]

Sorry, comments are closed for this post.