Inspiratie, persoonlijke groei en geluk

Wanneer hebben we het over Wu Wei?

Wanneer hebben we het over Wu Wei?

In een vorige blog heb ik uitgelegd wat Wu Wei betekent en waar de idee vandaan komt. Kort gezegd is Wu Wei het handelen in overeenstemming met de natuurlijke stroom van het universum. Hierdoor ben je effectief zonder gefrustreerd te raken. Ook heb ik duidelijk gemaakt dat het uitdagend is om toe te passen in je leven. Hoe weet je immers of een actie of handeling de natuurlijke gang verstoort en wanneer het iets toevoegt? Als onderdeel van mijn eigen zoektocht, neem ik je graag mee in een aantal voorbeelden uit mijn eigen leven.

Mijn eigen stroom

Ik heb een poos in een restaurant gewerkt waar mijn baas mij heel erg op de vingers keek. Van hem mocht ik heel lang alleen maar drankjes lopen. Wanneer er een fout werd gemaakt, ging dat van mijn salaris af. Voortdurend werd alles wat ik deed gecheckt en dubbel nagelopen. Desondanks maakt ik veel fouten en zag regelmatig dingen over het hoofd . Uiteindelijk heb ik besloten dat werken als serveerster niks voor mij is.

Nu werk ik toch weer in een nieuw restaurant. Vanwege personeelstekort ben ik gelijk in het diepe gegooid. De tafelnummers werden snel aan mij uitgelegd en ik kon gelijk aan de slag. Omdat er niemand constant over mijn schouder mee kijkt, volg ik nu mijn eigen stroom. Dit gaat ontzettend goed! Het is veel drukker bij dit restaurant, maar ik maak zelden fouten. Zo maak ik me veel minder druk over de dingen die eventueel fout kunnen gaan en ik gewoon doe wat de situatie van mij vraagt.

Wat kan er wél?

Toen ik voor het eerst over Wu Wei las moest ik denken aan de coronapandemie die roet in het eten van mijn reisplannen heeft gegooid. Maar als ik nu een jaar later terugkijk denk ik dat dit jaar persoonlijk heel goed voor mij is geweest. Het is ontzettend goed voor mij geweest om even niks te doen voor een langere periode.

In het begin zeurde ik heel erg veel over de dingen die niet mogelijk waren vanwege de lockdown. Dat ik net twintig was en tijdens de leukste jaren van mijn leven en alleen maar thuis zat. Ik ben erg levenslustig en actief, maar vaak als ik ergens mee bezig ben, ben ik ook al bezig met het volgende. Ik ben constant opzoek naar nieuwe prikkelingen en ervaringen. Ergens is het een goed eigenschap, maar ik heb altijd een beetje het gevoel gehad hoe leuk ik het ook heb, alles toch een beetje langs mij heen gaat. Alsof ik wel de touwtjes in handen heb maar het maar niet lukt om ze strak te trekken.

Toen ik door corona het op een gegeven moment allemaal niet meer zo zag zitten nam ik mezelf voor het anders aan te pakken. Eerst ben ik gaan kijken naar wat wél mogelijk was. Zo ben ik stap voor stap het beste uit elke dag proberen te halen, ondanks de situatie waar ik en de rest van de wereld in zat. En als ik nu terugkijk ben ik deze periode nog nooit zo oprecht gelukkig geweest. Ik deed veel minder gave dingen, reisde niet de wereld over, ging ik niet uit in clubs en leerde ik weinig nieuwe mensen kennen. Door corona kon ik niet meer van het ene ding naar het het volgende ding rennen en had ik veel meer de tijd om in mezelf te keren.

Deze rem bleek achteraf eigenlijk heel hard nodig. Anders was ik alleen maar door blijven rennen zonder zo nu en dan stil te staan bij hoe goed ik het eigenlijk heb. Door los te laten over wat niet kan en mee te gaan met de situatie zoals die is, ben ik gelukkiger geworden. Het heeft me ook tot realisatie gebracht dat je niet bijzondere dingen in leven hoeft te doen om gelukkig te kunnen zijn. Leven in het hier in het nu is genoeg.

De ommekeer

Zo zie je maar, door sommige dingen los te laten en de dingen meer te laten, kunnen andere perspectieven de kop op steken. Voor mij kwam die realisatie over deze twee momenten pas wanneer ik over het concept Wu Wei las en mij er in ging verdiepen. Misschien geldt dat ook voor jou? Eén manier om je het 'niet-handelen' meer eigen te maken is om inzicht te krijgen waar de dingen stromen, waar dit eerder niet het geval was. Ik wil je uitnodigen om eens na te denken over momenten in je leven waar dit ook van toepassing is. Wanneer laat jij je meestromen met de rivier? En wanneer klamp jij je vast aan iets dat je niet dient?

Sorry, comments are closed for this post.