Inspiratie, persoonlijke groei en geluk

Wat is Hatha yoga?

Wat is Hatha yoga?

Volgens Wikipedia wordt met yoga in het Westerse spraak-gebruik meestal "Hatha yoga" bedoeld. Hatha yoga is een systeem van oefeningen (asana's), dat erop gericht is zowel het lichaam als de geest te oefenen. Asana is een lichaamshouding waarmee de yogabeoefenaar het lichaam fysiek rekt en strekt om daarmee lenigheid, gevoel voor evenwicht, uithoudings-vermogen en vitaliteit te ontwikkelen. De beoefenaar leert echter ook aandacht en alertheid tijdens het mentale beeld, de beweging en het aannemen van de houding. Asana's zijn goed geschikt om grenzen van het lichaam te leren kennen.

Volgens Sri Dharma Mittra is er een oneindig aantal asana's. In 1975 schreef hij een catalogus met een omvangrijk aantal asana's. Uit materiaal van oude teksten, boeken, beoefenaars, meesters en zijn eigen kennis stelde hij een overzicht samen van 1300 variaties. Deze werden gepubliceerd onder de naam "Master Yoga Chart".

Er gelden een aantal traditionele richtlijnen met betrekking tot het doen van de oefeningen:

  • Een glas vers water zou gedronken moeten worden vóór het uitvoeren van de asana's.
  • De maag moet leeg zijn. Traditioneel wordt uitgegaan van acht uur na een maaltijd, twee uur na een glas melk en een uur na het eten van fruit.
  • Asana's moeten altijd vroeg in de morgen worden uitgevoerd. Als dit niet mogelijk is, zou de beste tijd 's avonds zijn, rond zonsondergang.
  • Het volgende voedsel zou vermeden moeten worden: vet, erg droog, erg warm, restanten en een overmaat.
  • Er moet geen kracht of druk worden gebruikt bij het uitvoeren van de asana's.
  • Men moet na het uitvoeren van de houdingen niet de kou in gaan.
  • Ademhaling moet gecontroleerd gebeuren en indien mogelijk altijd door de neus. Het nut van de asana's zou groter zijn indien pranayama continu wordt doorgevoerd.
  • Wanneer het lichaam gestresst is, voer dan de Savasana (Dodemanshouding) uit.
  • Asana's zouden in een goed verlichte, schone en geventileerde ruimte moeten worden uitgevoerd. Er moet een vredige sfeer heersen.
  • De juiste volgorde zou zijn: lichte fysieke oefeningen, gevolgd door asana's, pranayama en meditatie.

De hoofdvorm van de fysieke yoga is hatha yoga die voor het eerst ruim gedocumenteerd werd in de Hatha Yoga Pradipika in de 15e eeuw n.Chr. In het westen wordt yoga gezien als bevorderlijk voor de gezondheid en wordt het vaak zonder religieuze bedoelingen beoefend. Hatha yoga bestaat grotendeels uit asana's (lichaamshoudingen) en pranayama (ademhalingstechnieken). De hatha yoga vormt de basis voor veel andere, verder ontwikkelde soorten fysieke yoga.

Andere soorten yoga zijn de zgn. Bikram yoga, die wordt bedreven in een zeer warme omgeving. Ashtanga vinyasa yoga en het vergelijkbare poweryoga zijn andere fysieke yogasoorten, waarbij verschillende lichaamsposities elkaar in yogaseries opvolgen. Dit wordt bij deze yoga's een flow genoemd. Deze yogavormen vragen meer kracht, uithoudingsvermogen en balans. Andere soorten yoga die teruggaan op de basis van hatha yoga zijn: Iyengar-yoga, Sivananda-yoga, Bikram-yoga, anusara yoga en de yogaleer van Indra Devi. Verder hebben Pilates en de Vijf Tibetanen verwantschap met hatha yoga.

Natya yoga is de weg van bhakti yoga en hatha yoga. Deze yogasoort wordt dansend uitgevoerd en wordt daarom ook wel dansyoga genoemd.

Naast yoga als een systeem van oefeningen is er een breder begrip yoga: een hindoeistische filosofie die leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen, om daarmee de vereniging met God te bereiken. [Bron: Wikipedia, MdV 19-08-2012]

Sorry, comments are closed for this post.