Inspiratie, persoonlijke groei en geluk

Zonnepanelen: Nederland Innovatieland!

Zonnepanelen: Nederland Innovatieland!

Een tijdje terug dacht ik dat het een goed idee zou zijn om zonnepanelen te nemen. Als we nu eens een cooperatie zouden oprichten voor de wijk, die samen de panelen financiert en aanschaft en in productie neemt? Dus heb ik me verdiept in zonnepanelen. Welke soorten zijn er, wat kost het en binnen hoeveel tijd heb je de investering terug. Een goede vriend gevraagd om informatie door wie je dit kon laten installeren. Hij attendeerde me op een collectief inkoopproject van zonnepanelen tegen een hele scherpe prijs door het volume. De bewoners van mijn buurtje waren echter niet heel enthousiast.

Sommigen vonden het te lelijk, van die panelen op je dak. Anderen vonden het teveel gedoe of te duur. De meterkast zou moeten worden aangepast, en de initiele investering zou heel hoog zijn. En degeen die zich er verder in verdiept hadden, wisten te melden dat opslag een probleem was, en ook kost de productie van de panelen veel energie. Bovendien zijn er schaarse grondstoffen nodig zoals iridium. Een eigen onderzoekje op internet naar de eigenschappen van zonnepanelen was wel teleurstellend. Het bleek, dat een zonnepaneel van pakweg 1.00 m bij 1.50 m slechts een maximaal rendement van 150 Watt per uur geeft. Dat is EEN flinke gloeilamp! Als je bedenkt, dat een gemiddelde wasmachine of ander normaal huishoudelijk apparaat al gauw 2.000 Watt per uur verbruikt, dan wordt duidelijk dat zonne-energie geen eenvoudige vervanger is van fossiele brandstoffen. Slotsom was, dat de voordelen van zonnepanelen niet heel imposant zijn. Toch bleef ik wel met het idee rondlopen, omdat ik afhankelijkheid van Russisch gas of olie uit Iran ook niet alles vind. En kernenergie vind ik nog steeds een onaanvaardbaar risico. Het moge heel veilig zijn, maar dat zijn vliegtuigen ook maar toch stort er af en toe een neer. Bij een vliegtuig is dat heel erg, maar de gevolgen zijn eenmalig. Bij een kerncentrale is dan een gebied van tenminste 30 km omtrek gedurende de halfwaardetijd onbruikbaar, nog los van de doden en gewonden. Dat vind ik niet aanvaardbaar, en al helemaal in een klein dichtbevolkt land als Nederland. Ook niet als dat "slechts" eens in de 50 tot 100 jaar voorkomt. Maar veel heb ik met mijn zonnepanelenproject niet meer gedaan, druk met dagelijkse beslommeringen.

Een van mijn buren zat er echter pragmatisch in. Hij had voor de fietsen een afdakje in de gang tussen zijn huis en dat van de buren nodig. Offertes gevraagd, en dat kostte al gauw een paar duizend Euro. Hij dacht: dan kan ik net zo goed een paar zonnepanelen als afdak nemen. Zo gezegd, zo gedaan. De teruglevering aan het net is geen probleem, aanpassing van de meterkast is niet nodig. Iedere maand krijgt hij een keurige specificatie van zijn korting op de rekening. Levert het veel op? Nee, maar het eet ook geen brood meer, nu de eerste investering gedaan is. En die panelen gaan wel lang mee.

Maar het meeste nut had voor hem toch besparing op het verbruik. Hij heeft metertjes van Plugwise op zijn stopcontacten. Een geniale innovatieve vinding van een Nederlands bedrijf. Via zijn laptop kan hij in het programma van Plugwise precies zien, welk apparaat hoeveel verbruikt. En stopcontacten kunnen instelbaar worden uitgezet. Bij voorbeeld als het verbruik afneemt (nachtstand van de TV), of gedurende tijd dat er niemand is (geen lampen meer vergeten uit te zetten). Lang leve het slimme Nederlandse bedrijfsleven!

Sorry, comments are closed for this post.